5 liter smakrika äpplen
6 liter kallt vatten
1 tsk natriumbensoat
1 msk vinsyra
1 dl socker/liter avrunnen must
Gör såhär;
Häll vattnet i en stor behållare och tillsätt vinsyra och natriumbensoatet. Rör om ordentligt.
Dela, klyfta och mät upp alla äpplen. (de behöver inte skalas och/eller kärnas ur) Lägg äppelklyftorna i vattnet. Låt blandningen stå i 5 dygn, rör om en-två gånger om dagen. Lägg ett lock över det hela men låt det finnas en glipa så att det kommer in luft.
När 5 dygn har gått så ska musten silas. Mät upp den silade saften och häll i en kastrull. Tillsätt 1 dl socker/liter avrunnen must och rör om. Låt det hela få ett hastigt uppkok så att sockret löses upp. Häll upp musten på rena flaskor och förvara mörkt och svalt.
Dessutom gör vi äppelmarmelad med Kanel och Kardemumma
2 kg äpplen
3 dl vatten
6 hg socker
1 bit kanel
1 tsk Kardemummakärnor
Skalade och tärnade äpplen. Koka dem i vattnet, med lock på i ca 15 minuter. Rör då och då i kastrullen. Blanda i kanel, Kardemumma och socker och låt det koka 5-10 minuter till. Mixa eller stompa äppelbitarna.