Äppelpaj 175 grader i 30 min i mitten 6 äpplen läggs i pajformen 1/2 tsk kanel och en kardemumma strös ovanpå
200 g riven mandelmassa blandas med 1dl havregryn och läggs ovanpå
75g smör hyvlas o läggs överst
Eller den äppelpajen som man gör i en springform

Äppelmust
5 liter smakrika äpplen
6 liter kallt vatten
1 tsk natriumbensoat
1 msk vinsyra
efter 5 dagar - 1 dl socker/liter avrunnen must
Gör så här; Häll vattnet i en stor behållare och tillsätt vinsyra och natriumbensoatet.
Rör om ordentligt. Dela, klyfta och mät upp alla äpplen. (de behöver inte skalas och/eller kärnas ur) Lägg äppelklyftorna i vattnet.
Låt blandningen stå i 5 dygn, rör om en-två gånger om dagen. Lägg ett lock över det hela men låt det finnas en glipa så att det kommer in luft.
När 5 dygn har gått så ska musten silas.
Mät upp den silade saften och häll i en kastrull.
Tillsätt 0,5 dl socker/liter avrunnen must och rör om.
Låt det hela få ett hastigt uppkok så att sockret löses upp. Häll upp musten på rena flaskor och förvara mörkt och svalt.
ÄppelmarmeladMarmelad med Kanel och Kardemumma -
2 kg äpplen
3 dl vatten
6 hg socker
1 bit kanel 1 tsk Kardemummakärnor.
Skalade och tärnade äpplen. Koka dem i vattnet, med lock på i ca 15 minuter. Rör då och då i kastrullen.
Blanda i kanel, Kardemumma och socker och låt det koka 5-10 minuter till. Mixa eller stompa äppelbitarna.
Äppelkaka från Ica Buffé
Äppelkaka med en röra av
2 ägg,
2 dl socker ,
1,5 dl mandelmjöl och 1,5 dl vetemjöl.
2 äpplen i tunna klyftor ,
hyvla över 50 gram smör och
sätt en tsk kanel och flagad mandel ovan på.
200 grader i 35min. Det var mmmmumsigt!
Äppelkaka i långpanna
Ugnen på 1750 grader och en långpanna
10 dl socker
16 dl mjöl
2 msk bakpulver
500 g smält smör
4 tsk vaniljsocker
4tsk stött kardemumma
6 ägg
6dl kvarg
400-500 g äpplen / 15-20 hemmaäpplen
Blanda socker, smör och mjöl och sätt undan 4 dl till att strö ovanpå
Blanda i resten och rör om
Bred ut smeten i formen och lägg i äpplena,
Strö på smuldagen
Grädda i nedre delen av ugnen men inte längst ner
Sockerstekta äpplen med havregryn
4 äpplen steks i ca 3 msk smör
Strö över 1dl havregryn och
1/2 dl socker
Krydda på med Kardemumma eller kanel ca en tsk

Äppelkompott med rostade havregryn. 4 portioner
Ca 10 hemmagjorda äpplen
Skalas och hackas små 0.5 cm i kvadrater
Lägg dem i vatten med 1/2 citron pressat i så de behåller färgen men också så det ger lite smak.
Häll bort nästan allt vatten spara lite
en dl vatten
0,5 tsk vaniljpulver
1,5dl socker
Koka upp
Havrecrunch
Rosta 3dl havregryn med
50 g smör
3msk Socker
1.5 tsk kardemumma
Vakta pannan så det inte bränns!
Stekta äpplen med mandelmjöl
50 g smör
1/2 dl socker
1 dl mandelmjöl
6-8 äpplen
Kanel efter behag 😉
Stek äpplena i smöret, tillsätt först socker och kanel
Strö sen över mjölet och stek till det gottar ihop sig
Vi gjorde äppelkaka i springformen
